
 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
 
OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES  

 
MAY 2 6 1999 

Mr. John B. Heskett  
Assistant Commissioner  
Division of Special Education  
Department of Elementary and Secondary Education  
P.O. Box 480  
Jefferson City, Missouri 65102-0980 

 
Dear Mr. Heskett: 

 
This is in response to your letter dated March 17, 1999, written to the Office of Special Education 
Programs (OSEP), concerning the requirements in Part C of the Individuals with Disabilities 
Education Act (Part C) for providing early intervention services to infants and toddlers with 
disabilities in natural environments. In your letter, the Missouri Department of Elementary and 
Secondary Education (DESE), Missouri's Part C lead agency, is seeking answers to the following 
questions because the Missouri legislature is considering proposed legislation applicable to First 
Steps, Missouri's early intervention program. We appreciate the opportunity to clarify the 
requirements of Part C that are relevant to your concerns. Your specific questions and OSEP's 
responses follow. 

 
 

1. Does a program which provides early intervention services in a classroom-based environment 
which only has infants and toddlers with disabilities in attendance meet the definition of a 
natural environment, as defined in 34 CFR 303.18 "natural environment means settings that are 
natural or normal for the child's age peers who have no disability"? 

 
Response: Part C defines "natural environments" as "settings that are natural or normal for the 
child's age peers who have no disabilities." 34 CFR §303.18. Part C requires that, to the maximum 
extent appropriate to the needs of the child, early intervention services are provided in natural 
environments, including the home and community settings in which children without disabilities 
participate. 34 CFR §303.12(b). Part C requires that the setting in which the service is to be provided 
must be individually determined as to whether the location is a natural environment for the offering 
of a particular service for that child. 

 
In all instances, individual determinations must be made by the participants on the Individualized 
Family Services Plan (IFSP) 
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team, which includes the parent(s), regarding the services to be 
provided to an infant or toddler, including the location in which 
appropriate services will be provided. Therefore, to comply with Part 
C's natural environments requirement, States must ensure that, to the 
maximum extent appropriate to the needs of the child, infants and 
toddlers with disabilities receive services in settings that include 
typically developing age peers. In general, providing infants and 
toddlers with disabilities with early intervention services in a 
setting limited exclusively to infants and toddlers with disabilities 
would not constitute a natural environment. However, if a 
determination is made by the IFSP team that, based on a review of all 
relevant information regarding the unique needs of a particular infant 
or toddler, the child cannot satisfactorily achieve identified early 
intervention outcomes in natural environments, that infant or toddler 
could receive specific services outside of a natural environment. In 
the most basic terms, if a natural environment is not appropriate for 
a particular child, then it would not be an appropriate location for 
the service to be provided. In that case, the IFSP must include a 
justification of the extent to which services will not be provided in 
a natural environment. 34 CFR §303.344 (d) (1) (ii) . 
 
 
2. May an Individual Family Service Plan (IFSP) team make service 

arrangements for an individual child who requires early 
intervention services in a program which provides services only 
for infants and toddlers with disabilities, without a 
determination that such an environment is necessary to 
satisfactorily achieve appropriate outcomes for the child? 

 
Response: As explained in response to question 1 above, early 

intervention services must be provided in natural environments, to 
the maximum extent appropriate to the needs of the child. However, 
it is permissible under Part C for early intervention services for 
any infant or toddler to be provided in a setting other than a 
natural environment if an infant's or toddler's identified early 
intervention outcomes cannot be achieved satisfactorily for the 
infant or toddler in a natural environment. 34 CFR §303.167(c)(2). 
For the provision of services in a setting outside of a natural 
environment to occur, the Part C regulations require a 
determination by the IFSP team that an infant or toddler cannot 
achieve identified early intervention outcomes satisfactorily if 
services are provided in a natural environment, and a 
justification for such an exception in the child's IFSP. 
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3. May a family choose to receive early intervention services in a centered-based program which 
provides services only for infants and toddlers with disabilities, if that family determines the 
centered-based program is best for their child and family? 

 
Response: Under Part C, The IFSP team, which includes the parent(s), has the decision-making 
responsibility to identify early intervention services that meet the unique developmental needs of the 
child and the needs of the child's family related to enhancing the child's development. These 
decisions are based on information from completed evaluations and assessments, including 
information provided by the family. 34 CFR §§303.340-303.344. Although Part C recognizes the 
importance of, and requires, parent involvement throughout the IFSP process, Part C does not relieve 
the State Lead agency of its responsibility to ensure that other regulatory and statutory requirements, 
including the natural environments provisions, are met. While the family provides significant input 
regarding the provision of appropriate early intervention services, ultimate responsibility for 
determining what services are appropriate for a particular infant or toddler, including the location of 
such services, rests with the IFSP team as a whole. Therefore, it would be inconsistent with Part C 
for decisions of the IFSP team to be made unilaterally based solely on preferences of the family. 

 
The parents are free to reject any service in the IFSP, including the frequency, intensity, or location, 
by not providing written consent for that service(s) or by withdrawing consent after first providing it. 
If the parents do not provide consent for a particular early intervention service, which also includes 
the location, that service may not be provided. 34 CFR §303.342 (e) and §303.344 Note 2. 

 
 
4. If a family makes a choice referenced in question #3, is the First Steps (Part C) System 

obligated to pay for the services chosen by the family? 
 
Response: If the parents do not consent to a particular location for a service specified in the IFS P, 
the State may not use Part C funds to provide that service in a location different from that identified 
on the IFSP. After rejecting a service on the IFSP (e.g., a service location), parents are free to 
independently select services or a service location for their child. The State bears no responsibility 
under Part C for services that are selected exclusively by the parent; however, the State must still 
provide all other services on the IFSP for which the parents did consent. 
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If the parents disagree with the IFSP Team and believe a requirement 
of Part C has been violated, they may file a State Complaint 
consistent with 34 CFR §§303.510-303.512. Parents may also request a 
due process hearing and mediation consistent with 34 CFR 
§§303.419-303.425. In addition, if Missouri chooses to offer mediation 
prior to a r-equest for a due process hearing, some parents may wish 
to participate in mediation in an effort to reach agreement in a less 
formal way before requesting a due process hearing. However, such 
mediation cannot be used to deny or delay a parent's right to a due 
process hearing. 
 
 
5. If a state has appropriated nonfederal funds to support its early 

intervention system, may the state use nonfederal funds to support 
the costs of early intervention services provided in settings which 
do not meet the requirements of the natural environment provisions 
of Part C of the IDEA? 

 
Response: All funds used to implement the early intervention system 
under Part C, including Federal, State, or local funds, must be used 
consistent with Part C. Thus, the State must meet the Part C 
requirement to provide early intervention services in natural 
environments in using State funds that are budgeted for early 
intervention services under Part C and used to satisfy the 
nonsupplanting requirement. 
 
We hope that you find this explanation helpful. If we can be of 
further assistance, please contact Dr. JoLeta Reynolds or Ms. Rhonda 
Weiss at (202) 205-5507 or (202) 205-9053, respectively, or Jackie 
Twining Martin, the Missouri Part C contact in the Monitoring and 
State Improvement Planning Division at (202) 2058258. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Thomas Hehir 
Director 
Office of Special Education 
 Programs 

 
cc: Representative Ken Legan 
 

Ms. Paula Goff 
Part C Coordinator 


