
 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
 
OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES  

- APR 3 0 1999 

 
 

Ms. Julie Curry, Part C Technical Assistant 
Iowa Department of Education 
Bureau of Children, Family and Community Services 
Grimes State Office Building 
Des Moines, IA 50319 

 
Dear Ms. Curry: 

 
This is in response to your letter dated November 25, 1998, regarding questions related to a sentence in 
the Federal Register, July 30, 1993, page 40982, Section 303.4 (Appendix-Analysis of Comments and 
Responses), middle column. Your questions pertain to the statement in the second paragraph of the 
Discussion: "Finally, if a child below age three receives services with Part B funds under section 611, 
the requirements of both part 300 and 303 must be met." 

 
You asked the following: 

 
1. "Is this sentence still true with the reauthorization of LD.E.A. and new regulations?" 

 
Response 

 
This statement is still valid. The '97 Amendments of IDEA did not change the fact that although children 
below the age of three cannot be included in the annual Part B child count, States are permitted to use a 
portion of their Part B funds to serve children below the age of three. 

 
2. "If true, does it mean our state has to have all the 300 requirements (IEP components) in the IFSP, if 

we are using Part B 611 funds to provide special education services (special instruction and related 
support service- PT, OT, etc.) to Part C eligible infants and toddlers?" 

 
gesnonse 

 
Yes. For all children with disabilities under age three who receive a free appropriate public education 
(FAPE) with Part B (Section 611) funds, requirements for both Part B and Part C must be met. See 
attached letter to Gillung (3/15/94). 

 
If the child is provided services using Part B (Section 611) funds, the Individualized Education Program 
(IEP) (34 CFR §300.347 (March 12,1999)) and Individualized Family Service Plan (IFSP) (§303.344) 
content requirements can be incorporated in a single document. Also, see new §300.342(c) regarding the 
use of an IFSP in place of an IEP, for two-year-old children who will turn three during the school year. 
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3. "If true, does it mean the federal requirements of 300 and 303 need to be met if state and local funds 

designated for special education services are used to serve Part C eligible infants and toddlers?"  

 
 
  Response 
 
If only State and local funds, and  no   Part B funds are used to serve infants and toddlers with disabilities, 
then the State would not need to comply with the Part B requirements, as a matter of Federal law. There may 
be State law requirements, however, that would still apply to infants and toddlers in your State. In addition, 
the State would be required to comply with all of Part C, even if no IDEA funds are used for particular 
infants and toddlers, because upon applying for and accepting Part C funds, the State accepts the obligation 
to serve all eligible infants and toddlers in the State, and to comply with the Part C requirements for all such 
infants and toddlers (IDEA sec. 634, 635). 

 
Note also that if Iowa used State and local funds, but no Part B funds, to serve infants and toddlers, 
the State could not count those state and local funds towards meeting its Part B "maintenance of 
effort" obligations under 34 CFR §300.154 (March 12, 1999). 
 
We hope this response to your questions provides the necessary clarification. If you need further assistance, 
please contact Ms. Terese Lilly, the OSEP Part C contact, at (202) 205-0151. 

 
 

Sincerely, 
 
 
 

Thomas Hehir 
Director 
Office of Special Education Programs 

 
Enclosure. 
 
cc: Lynda Pletcher 
 Part C Coordinator 


